Timmerfabriek Dekker en Deka Kozijnen

dinsdag 25 juli • Gerrit-Jan Dekker - Timmerfabriek Dekker en Deka Kozijnen

Vier generaties succesvol aan de weg timmeren

 

Van timmerwerk en grafkisten naar kunststof, brandwerende kozijnen en puien. Timmerfabriek Dekker en Deka Kozijnen produceerde, leverde en plaatste deze in de afgelopen (bijna) 90 jaar. Nog steeds is het familiebedrijf dat al sinds 1928 bestaat succesvol. Derde generatie en huidige roerganger Gerrit-Jan Dekker vertelt over het leiden van een familiebedrijf, verstoppertje spelen tussen de grafkisten en het belang van goed, financieel advies in crisistijd.

Klanten in groot deel van het land

Timmerfabriek Dekker levert vooral aan de aannemerij in wat Dekker bescheiden omschrijft als ‘de noordelijke helft van het land’. Even doorvragen leert echter dat het bedrijf uit Kampen van Rotterdam tot Lisse en Amsterdam haar puien, timmerwerk en kunststof kozijnen levert. Tegenwoordig wordt Dekker steeds vaker gevraagd om behalve de productie ook het plaatsen en monteren ter plekke te regelen. ‘’Met name naar brandwerende kozijnen is momenteel veel vraag’’, aldus Dekker.

Verstoppertje tussen de grafkisten

De derde generatie staat inmiddels aan het roer en ook de vierde generatie werkt mee in het bedrijf. De tijdsgeest bepaalde soms de focus van het bedrijf. Zo ontstond tijdens de oorlogsjaren veel vraag naar grafkisten. ‘’Veel mensen die op de fabriek kwamen, vonden het luguber die te zien staan en durfden niet naar binnen. ‘Ze zijn leeg hoor’, zei ik dan altijd. Wij keken daar heel anders naar als kind en speelden er verstoppertje in.’’ Inmiddels is het bedrijf gestopt met de productie hiervan, want: ‘’keuzes maken is belangrijk als ondernemer.’’

Bedrijf doorlichten in crisistijd

Het bedrijf maakte meerdere crises mee. De laatste in 2008 bracht Dekker op het pad van Felix. Hij zocht iemand die zijn bedrijf kon doorlichten op sterke en zwakke punten en die kon helpen keuzes te maken voor de toekomst. ‘’Dat rapport met onderzoeksresultaten was niet leuk. Maar het heeft wel tot goede resultaten geleid.’’ In de jaren daarna bracht Dekker daarom zijn hele financiële huishouding over naar Felix.

Alle experts aan tafel bij herstructurering

Het komt Dekker goed van pas dat Felix meerdere expertises onder één dak heeft. Recent werkten ze samen aan herstructurering van zijn bedrijf. Een groot karwei, waarbij ook de fiscalist en juristen van Felix Bedrijfsjuristen nauw betrokken waren. ‘’Het is prettig dat de juristen meteen aan tafel werden gehaald en dat we konden brainstormen over de juridische gevolgen.’’ Mede dankzij de aansluiting van Felix bij het convenant Horizontaal Toezicht verliep de herstructurering uiteindelijk vrij soepel.

100% tevreden

Hij roemt verder de korte lijnen en vindt het prettig te weten dat hij altijd binnen een dag antwoord heeft. De vaste prijsafspraken waarmee Felix sinds een paar jaar werkt, vindt hij een groot pluspunt. ‘’De spreiding in betaling per maand is ook erg prettig. Anders krijg je soms toch een stevige rekening in één keer.’’ Zou hij zijn accountant en juristen aan anderen aanraden? ‘’Absoluut. Als je 100% tevreden bent, doe je dat gewoon.’’