Afspraak is afspraak, ook op WhatsApp

maandag 4 september

Een bericht via WhatsApp naar de aannemer sturen die uw huis verbouwt. Even die ene freelancer bevestigen dat hij aan de slag kan. Een gesprek met de verkoper van een mooie auto die u op Marktplaats zag. Wij communiceren wat af via WhatsApp. Dat is handig, maar heeft ook juridische gevolgen. Afspraken die u maakt via WhatsApp zijn namelijk ook echt afspraken (want rechtsgeldig).

Afspraak is afspraak

Reageert u op een aanbod van een ander of accepteert u een afspraak via WhatsApp, dan zit u daar in principe aan vast. De enige uitzondering zijn overeenkomsten waarvoor een zogenaamd vormvereiste geldt. Een voorbeeld hiervan is een woning waarvoor altijd een schriftelijke overeenkomst moet worden getekend.

Ontslagmededeling

Uitspraken van rechters bevestigen het belang om goed op te letten wat u doet op WhatsApp. In 2015 diende bijvoorbeeld een ontslagzaak waarbij de mededeling via WhatsApp was gegaan. Een geldige manier van ontslag, volgens de rechter. Zeker omdat de werknemer had gereageerd op het bericht waardoor bewezen was dat de ontslagmededeling hem had bereikt.

Wees kritisch

Met mondelinge afspraken staat u al snel met lege handen voor de rechter als u wilt aantonen dat een aanbod is aanvaard of afspraak is bevestigd. Zo niet bij WhatsApp. De bewijskracht is groter omdat het zwart op wit staat. Wees dus kritisch op wat u bevestigt via WhatsApp en andere social media. Voor u het weet, zit u eraan vast en kunt u niet meer terug.